Mühendisliği bıraktı çoban oldu. Artık bir sürü sahibi
Kaliteli ve Bilinçli Hayvancılık Yapan Mühendis: Ömer Kandemir
İzmir doğumlu ve 2012 yılında Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan 38 yaşındaki Ömer Kandemir, 5 yıl boyunca Bursa’da bir doğal gaz firmasında çalıştıktan sonra çocukluk hayalini gerçeğe dönüştürdü.
2017 yılında hayvancılık yapma hayaliyle işinden ayrılan Kandemir, Sarıyazı köyünde arkadaşıyla birlikte 40 dönüm arazi satın alarak kendi çabalarıyla ağıl, samanlık ve ev inşa etti. Ardından anaç koyun yetiştirmeye başlayan Kandemir’in işleri yolunda gitti.
Yaklaşık 100 koyun ve 6 koça sahip olan Kandemir, sürüsünü büyütmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesinden hibe alarak “Karacabey merinosu” cinsi 44 gebe koyun ile koç edindi.
Hayvanlarını beslerken yonca, yem bezelyesi ve yulaf gibi bitkileri köyde kiraladığı tarlalarda yetiştiren Kandemir, ürettiği kuzuları Bursa’daki kasaplara ve Et ve Süt Kurumuna satıyor.
“Bilinçli Hayvancılık İçin Projeyle Sürüyü Büyüttüm”
Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde okuyan Ömer Kandemir, şu an çiftliğinde 200 koyun, 10 koç ve 300 kuzu bulunduğunu ifade etti. Kandemir, mesleğinden büyük keyif aldığını belirtti.
Koyunların 150 gün gebelik süresi olduğunu belirten Kandemir, anaç koyunların 4-5 yaşına geldiğinde sürüden ayrılarak değerlendirildiğini ve üretimin devamlılığını sağlamak için her yıl yüzde 20’sini sürüye eklediklerini söyledi.
“Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesinden büyük fayda gördüğünü dile getiren Kandemir, projenin gençler için faydalı olduğunu vurgulayarak, “Bu işi kaliteli ve bilinçli yapmak isteyenler için güzel bir destek. Gebe koyun aldığımız için ilk zamanda bile kuzularımız oldu. Üreticiler tarafından değerlendirilmeli diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.