Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Kalp ve Damar Sağlığıyla İlgili Prof. Dr. Adem İlkay Diken’den Önemli Uyarılar

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını belirtti. Ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olabileceğine dikkat çekerek, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır ” dedi.

Prof. Dr. Adem İlkay Diken, dünyada en sık görülen ölüm nedenlerinin başında gelen kalp ve damar hastalıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kalp damar hastalıkları içinde damar sertliği veya damar kireçlenmesi olarak bilinen aterosklerotik kalp hastalığının en çok ölüme neden olduğunu vurguladı.

Yıllar içinde beslenme alışkanlıkları, genetik miras ve yaşam tarzının kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebileceğini belirten Prof. Dr. Adem İlkay Diken, kalp sağlığının korunmasının önemine değindi. Özellikle şeker, tansiyon, kolesterol gibi faktörlerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Atardamarlarına iyi bakmanın biyolojik yaş üzerinde olumlu etkiler yarattığını vurgulayan Prof. Dr. Adem İlkay Diken, kalp cerrahisinde teknolojik gelişmelerin de önemine değindi. Geleneksel cerrahi tekniklerin yanı sıra yeni yöntemlerin kalp sağlığını korumak adına büyük önem taşıdığını aktardı.

Sağlıklı bir yaşam için kötü alışkanlıklardan uzak durmanın ve düzenli kontroller yaptırmanın gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Adem İlkay Diken, kalp sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Özellikle risk faktörlerine sahip bireylerin erken önlemler alarak sağlıklı bir yaşam için adım atmalarını önerdi.

Kaynak:

DHA

Related Posts

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.

Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Dengeli beslenmenin ipuçları arasında yer alan basmati pirinci, düşük glisemik indeksi ve hafif yapısıyla öne çıkıyor. Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincin sağlık açısından neden tercih edilmesi gerektiğini anlattı.