Hipertansiyona yakalanma riski ileri yaşlarda artıyor

Hipertansiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hipertansiyon, kontrol ve tedavi edilmediği takdirde kalp hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Bu konuda görüşleri açıklayan Doç. Dr. Mutlu Güngör, hipertansiyonun damarlar içindeki kan basıncının sürekli normal seviyelerin üzerinde olması durumu olduğunu belirtti.

Güngör, normal kan basıncının 130-80 mm Hg’nin altında kabul edildiğini ve 130-80’in üzerindeki değerlerin hipertansiyon anlamına geldiğini ifade etti. Aynı zamanda her iki tansiyon değerinin de normal aralıkta olması gerektiğini vurgulayan Güngör, bu nedenle herhangi birinin yüksek olması durumunda bile tedavi gerekebileceğini söyledi.

Türkiye’de her 8 erişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu belirten Güngör, bu hastaların yarısının durumlarının farkında olmadığını aktardı. Ayrıca, 135/85 mm Hg üzerinde olan tansiyon değerlerinin düzenli kontrol ve hekim gözetiminde ilaç tedavisini gerektirebileceğine dikkat çekti.

Güngör ayrıca, aort anevrizması, diyabet ve kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklara sahip bireylerde daha sıkı tansiyon kontrolü gerektiğini ve bu gibi kronik hastalıkları olan kişilerin 135/85 referans değerini beklemeden hekime başvurmaları gerektiğini belirtti.

Genetik ve Çevresel Faktörlerin Etkisi

Hipertansiyonun genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu belirten Güngör, yaşlanmayla birlikte hipertansiyon riskinin arttığını ve özellikle menopoz sonrası kadınlarda ve 40 yaş üstü erkeklerde daha yaygın olduğunu açıkladı.

Güngör ayrıca, hipertansiyon öyküsü bulunan yakınlarının tansiyon hastalığının daha fazla görüldüğünü ve obezite, dengesiz beslenme, aşırı tuz tüketimi, hareketsizlik ve stres gibi faktörlerin hipertansiyona neden olabileceğini belirtti.

Hipertansiyonun belirtilerinin genellikle halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve nefes darlığı gibi durumlar olduğunu ancak genellikle belirti göstermediğine dikkat çeken Güngör, düzenli tansiyon takibinin öneminin altını çizdi.

Sonuç olarak, sağlıklı bireylerin bile düzenli tansiyon ölçümü yapması gerektiğini belirten Güngör, hipertansiyonun kontrol altına alınmasında hekim kontrolü ve ilaç tedavisinin önemli olduğunu vurguladı. Bilinçli tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle hipertansiyonun ciddi sağlık sorunlarına yol açmadan önlenebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Genital Estetik İsteyen Kadın Sayısı Artıyor mu?

Estetik kaygıların ötesine geçen genital estetik operasyonları, kadınların cinsel sağlığı, özgüveni ve yaşam konforu için önemli bir çözüm haline geldi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Astım kadınları daha çok etkiliyor

Uzmanı uyardı: Astım kadınları daha çok etkiliyor

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.