TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Türk Tabipleri Birliği: Kenevirin Serbestleştirilmesi Sağlık Açısından Risk Taşıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen torba yasa teklifinde yer alan “kenevir” maddesi hakkında kamuyuna bilgi notu yayımlayarak uyardı. TTB, kenevirin sadece tıbbi kullanımının güvenli olduğunu, bireysel veya kozmetik amaçlarla serbest hale getirilmesinin ciddi riskler içerdiğini vurguladı.

TTB Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bildiride, kenevirin psikoaktif etkileri ve özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı. Bilgi notunda şu başlıklar ön plana çıktı:

  • “Kenevir karmaşık ve riskli bir bitkidir”

TTB, kenevirin dünya genelinde en çok kullanılan yasa dışı uyuşturucu olduğunu belirterek, içerdiği yaklaşık 400 kimyasal madde arasında özellikle sinir sistemi üzerinde zıt etkilere sahip delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) ve kannabidiol (CBD) bileşiklerine dikkat çekti. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanımın psikozlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

  • “Tıbbi kullanımı sınırlı, etkileri net değil”

Bazı ülkelerde belirli hastalıklar için tıbbi amaçla kullanılan kenevirin etkinlik ve güvenilirlik açısından yetersiz verilere sahip olduğu belirtildi. Tıbbi kullanıma bağlı olarak baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, öfori ve sersemlik gibi yan etkilerin bildirildiği ifade edildi.

  • “Tıbbi olmayan kullanımlar sağlık sorunlarına yol açıyor”

TTB, esrarın tıbbi olmayan amaçlarla sigara, e-sigara, nargile gibi çeşitli yöntemlerle de kullanıldığını belirterek; kısa vadede bilinç bozuklukları, halüsinasyon ve kusma gibi olumsuz etkileri uzun vadede ise bağımlılık, psikoz, depresyon ve kalp rahatsızlıkları gibi sonuçları doğurabileceğini bildirdi. Ayrıca esrar kullananların trafik kazalarına karışma oranlarının yüksek olduğu belirtildi.

  • “Yasa hazırlanırken tarafların görüşü alınmalı”

TTB, düzenlemenin ilgili tarafların ve bilimsel verilerin katılımıyla hazırlanması gerektiğini ve sağlık ve tarım bakanlıkları ile meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmasının önemine vurgu yaptı.

  • “Mevcut yasa teklifinden çıkarılmalı”

TTB’nin açıklamasının sonunda, “Kenevirin tıbbi sınırlı kullanımı dışında kişisel kullanıma izin veren bir kenevir piyasasının oluşturulmaması gerektiğini ve yasa teklifinden çıkarılması gerektiğini” belirtti.

Related Posts

Kolesterol bildiğiniz gibi değil

Damar sertliği ve kalp krizi dendiğinde akla hemen LDL yani kötü kolesterol gelir. Tek suçlu gibi düşünülür… Oysa LDL yüksekliği, bu sorunların nedenlerinden sadece biridir… Çünkü başka tehlikeler de vardır.

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı hakkında açıklama yapan uzmanlar, operasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.