Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz Bina Kimlik Sistemi ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz” dedi.
144 BİN BİNADA UYGULANIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdi. Sistem ile kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi durumların önüne geçilerek kare kod uygulamaları ile cihazlar yapı hakkında detaylı bilgiye erişilebiliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz Bina Kimlik Sistemi ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız, telefonlarından QR kodları okutarak o bina hakkında genel bilgi sahibi olabilecekler. Bina sakinleri ise e-Devlet üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilecekler. 144 bin binada, Bina Kimlik Sistemi’ne geçtik” ifadelerini kullandı.
‘BELLİ ARALIKLARLA KONTROLLERİ YAPILACAK’
Uygulama ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Denetim Daire Başkanı Doğan Yorulmaz da değerlendirmelerde bulundu. Yorulmaz, Bina Kimlik Sistemi’nin Ar-Ge çalışması sonucu ortaya çıkarıldığını belirterek, bina içerisinde istenmeyen etkilerin yaşanmaması için belirli periyotlarla kontrollerin yapılacağını söyledi. Yorulmaz, “Denetim faaliyeti sona eren bir binada kimlik belgesi takılması aşamasında ekip arkadaşlarımız dijital kimlik belgesini oluşturuyor, binaya gidip monte ediyor” dedi.Yorulmaz, 2021’den önceki yapıların da benzer şekilde kimlik bilgileri oluşturulmak suretiyle onların da denetime katılmasının hedeflendiğini kaydetti.